Translate

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πως διαβάζει ο εγκέφαλος...;


Υπάρχει για πολλούς αιώνες η απορία, σχετικά με το πως διαβάζει ο εγκέφαλος τις λέξεις. Υπάρχει κάποια διαδικασία αποκωδικοποίησης για αποτύπωση των λέξεων με βάση υπερβολικής ταχύτητας ανάγνωση των επιμέρους γραμμάτων που εμπεριέχονται μέσα στις λέξεις για να δώσουν σε αυτές το νοηματικό αποτέλεσμα; ...

Μήπως υπάρχει κάποια αλγοριθμική διαδικασία και με τις επαναλήψεις των γραμμάτων μέσα στις λέξεις, καθώς και βάση των πιθανοτήτων παράγονται οι πιθανές λέξεις και προκρίνεται η επικρατέστερη βάση της νοηματικής εξέλιξης από την στιγμή που συνδέεται και με άλλες;
Την απάντηση έδωσε το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, με μία ευρεία έρευνα που διεξήγαγε σε ικανό αριθμό ανθρώπων για να καταλήξει στο συμπέρασμα και να το κοινοποιήσει.
Αυτή η έρευνα κατέληξε στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέποντας τα γράμματα (σε οποιαδήποτε σειρά κι αν βρίσκονται) τα δίνει νόημα (από την στιγμή που αναγνωρίζει στην εξέλιξη του, τις όποιες λέξεις έχει μάθει) βάση μιας συνδιαστικής διαδικασίας, για την οποία επιχειρηματολόγησαν στο δεδομένο πως δεν έχουν καμία σημασία ακόμη κι η σειρά των γραμμάτων για την ανάγνωση της ορθής λέξης από τον εγκέφαλο.
 Για το τέλος θα σας παραθέσω μία σχετική φωτογραφία για να πειραματιστείτε κι εσείς και να συμμετέχετε ενεργά (αλλά νοητά) σε αυτή την έρευνα και να δείτε στην πράξη το συμπέρασμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου