Translate

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η λέξη της ημέρας (29/05/2013)


Αναγιγνώσκω σε γενική ερμηνεία σημαίνει διαβάζω, κάνω ανάγνωση. Σε ειδικότερη ερμηνεία σημαίνει διαβάζω κείμενο μεγαλοφώνως κατά τη διάρκεια του μαθήματος της ανάγνωσης, καθώς και διαβάζω λογοτεχνικό, ενώπιον ακροατηρίου, ή ιερό κείμενο. Ετυμολογικά < αναγιγνώσκω < άνα- + γιγνώσκω = γνωρίζω καλά



2 σχόλια:

  1. Το μεγαλοφώνως από πού προκύπτει; Το πρόθεμα ανά απ’ όσο γνωρίζω, συνήθως τουλάχιστον, σημαίνει ξανά. Έτσι πιστεύω μια καλή ερμηνεία, αν όχι η σωστή, θα ήταν ότι ανάγνωση σημαίνει γνώση ξανά. Με το σκεπτικό ότι 1η γνώση έχουμε όταν γράφεται το κείμενο και 2η γνώση όταν κάποιος το διαβάζει. Δε το βρίσκω όμως απαραίτητο να δηλώνει και τη παραγωγή των αντίστοιχων φθόγγων. Αυτό φαίνεται νομίζω και στις εκφράσεις μας. Αν ακούσουμε τη δασκάλα να λέει στο μαθητή της «κάνε ανάγνωση» δε νομίζω ότι φαίνεται αν ο μαθητής πρέπει να διαβάσει το κείμενο «δυνατά» όπως λέμε ή «από μέσα του». Επιπλέον λέμε «ξέρω ανάγνωση και γραφή». Δε νομίζω ότι δηλώνεται αν ξέρω να διαβάζω «δυνατά», ενώ δεν αποκλείεται αυτά τα προσόντα να τα έχει και ένας μουγγός, που θα ήταν παράλογο αν ανάγνωση σήμαινε «διαβάζω δυνατά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρη συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης αλλά τώρα είδα το σχόλιο σου. Η ερμηνεία που δίνεις στην αρχή του σχολίου σου είναι η γενική καλή ερμηνεία που αποδίδεται και στην αρχή της ανάλυσης του δημοσιευμένου άρθρου. Δεν θα διαφωνήσω για τον υπόλοιπο συλλογισμό σου περί της ανάγνωσης με βάση την παραγωγή φθόγγων ή μη, κάτι που όπως ορθώς επισημαίνεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς το διάβασμα μπορεί να γίνει και μεγαλοφώνος και χωρίς φωνή. Στην ανάλυση του άρθρου αναφέρονται οι ειδικές περιπτώσεις που εμπεριέχουν ακροατήριο και συγκεκριμένα αναδιαβάζονται κείμενα πχ τάξη σχολείου, δικαστήριο με τον όρκο κτλ. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις θεωρείται απροσδιόριστο και η ανάλυση σου έγκειται περισσότερο στην ευρύτερη και γενική εμρηνεία περί ανάγνωσης και διαβάσματος ανάλογα την περίπτωση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και το σχόλιο, το οποίο ήταν πολύ ουσιώδες και χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή