Translate

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κινδυνεύει η Στήλη του Αγάθωνος (4ου αιώνα πχ)

 Οι ανασκαφές στον Κεραμεικό ξεκίνησαν Απρίλιο-Μάιο του 1863, μετά την τυχαία εύρεση της ψηλής στήλης του Αγάθωνος και του Σωσικράτους.

Εκείνες τις μέρες ήρθε στο φως και ο παρακείμενος στη στήλη ταφικός ναΐσκος του Αγάθωνος. Ακριβώς εκατόν πενήντα χρόνια μετά, μια μελέτη, προϊόν της συνεργασίας της Γ΄ ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έρχεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας του ναΐσκου...

Τη συνέταξαν οι Φ. Κατέβας (συντηρητής Γ΄ ΕΠΚΑ) και Γ. Παπαγρηγορίου (συντηρητής ΓΑΙ) και την παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο αρχαιολόγος Λ. Μπουρνιάς.

Ο ταφικός ναΐσκος του Αγάθωνος, μνημείο των μέσων του 4ου αιώνα π.Χ., βρίσκεται στον ταφικό περίβολο των Ηρακλεωτών, στη δυτική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Είναι κατασκευασμένος από υμήττιο μάρμαρο. Έχει ύψος 1,80 μ., πλάτος 1,46 μ. και βάθος περί το 0,50 μ. Το μνημείο έφερε ίχνη γραπτού διακόσμου κατά την ανακάλυψή του. Ωστόσο, εξαρχής υπήρξε πρόβλημα στη διατήρησή τους, με αποτέλεσμα τελικά να χαθούν πολύ σύντομα λόγω της έκθεσής τους σε συνθήκες υπαίθρου. Τα μόνα ουσιαστικά στοιχεία που διαθέτουμε για τον ζωγραφικό αυτό διάκοσμο είναι τα σχέδια του Seveso.

Συνολικά, παρουσιάζει θραύσεις (από μηχανικές πιέσεις διαβρωμένων σιδερένιων συνδέσμων ή στατικής φύσης), κατακερματισμό υλικού, πρόσφατες απώλειες υλικού και κίνδυνο πτώσεων άλλων θραυσμάτων, περικρυσταλλική διάβρωση, σχηματισμό μαύρης κρούστας και στρώματος αιθάλης, σχηματισμό στρώματος από λειχήνες.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνει: την απομάκρυνση του θριγκού από το μνημείο, τη συστηματική συντήρησή του και την ένταξή του στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου του Κεραμεικού, τη διενέργεια συστηματικών εργασιών συντήρησης στα υπόλοιπα μέλη του μνημείου κατά χώραν. Και, τέλος, την κατασκευή πιστού τσιμεντένιου αντιγράφου του θριγκού και την τοποθέτησή του στη θέση του αυθεντικού, επί του μνημείου.

πηγή: Το Έθν
ος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου