Translate

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ψευδόστομος μυκηναϊκός αμφορέας του 14ου αιώνα πχ

Ο μεσαίου μεγέθους ψευδόστομος αμφορέας χρησιμοποιούνταν ως χώρος αποθηκευτικής χρήσης. Είναι κατασκευασμένος από πηλό και τοποθετείται χρονικά στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α περίοδο, δηλαδή τον 14ο αιώνα πχ. Είναι μυκηναϊκό κατασκεύασμα με ύψος 26,2 εκατοστά, μέγιστη διάμετρο 27,8 εκατοστά, διάμετρο βάσης 9,5 εκατοστά...
Οι ψευδόστομοι αμφορείς - που ονομάστηκαν έτσι επειδή ο κατακόρυφος λαιμός τους είναι κλειστός και η εκροή του υγρού γίνεται από μία παράπλευρη προχοή - αποτελούν το συνηθέστερο τύπο μυκηναϊκού αγγείου για την αποθήκευση και μεταφορά υγρών. Οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ψευδόστομοι αμφορείς χρησίμευαν ως επί το πλείστον για την αποθήκευση ελαιόλαδου, για τη διατήρηση του οποίου απαιτούνταν παχειά τοιχώματα, εξαιρετική όπτηση και αεροστεγής συσκευασία, που συνήθως επιτυγχάνετο με τη βοήθεια πωμάτων από ωμό πηλό.

Οι ψευδόστομοι αμφορείς αποτελούν μινωική επινόηση του 17ου αι. π.Χ., ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίστηκαν κατά τα μέσα του 15ου αι. π.Χ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι μυκηναϊκής κατασκευής, διατηρεί όμως ακόμη μινωικά στοιχεία, όπως η απουσία διακεκριμένης βάσης, η ολόβαφη προχοή και η πιεσμένη επιφάνεια στο δίσκο των λαβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου