Translate

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αν θέλατε πραγματικά να αναζητήσετε τι συμφέρει την πόλη.

Το απόσπασμα από το έργο του Ισοκράτη, Περί Ειρήνης, που ακολουθεί, μας δείχνει ένα μέρος από το ευρύ σκεπτικό του ρητοροδιδάσκαλου σχετικά με το πως πραγματικά πρέπει να αναζητηθεί το συμφέρον της πόλης, από την εκκλησία του δήμου, στο οποίο απόσπασμα βλέπουμε την διαχρονικότητα της στάσης πολιτικών και πολιτών στα επιχειρημάτων των "αντιπάλων" που δεν επιδιώκουν να είναι αρεστοί...
 "Και όμως αν θέλατε πραγματικά να αναζητήσετε τι συμφέρει την πόλη, θα ταίριαζε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή σε όσους εναντιώνονται στις απόψεις σας, παρά σε όσους προσπαθούν να είναι αρεστοί σε σας.
Ξέρετε καλά ότι, απ' όσους ανεβαίνουν εδώ για να μιλήσουν, άλλοι εύκολα μπορούν να σας εξαπατήσουν λέγοντας όσα εσείς θέλετε - γιατί ότι λέγεται με σκοπό να σας ευχαριστήσει σας ρίχνει στάχτη στα μάτια και σας κάνει να μην διακρίνεται καθαρά τι είναι το καλύτερο - , ενώ από εκείνους που σας συμβουλεύουν, χωρίς να αποβλέπουν στην ευχαρίστησή σας, δεν θα μπορούσατε να πάθετε τίποτα τέτοιο.
Με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσαν να σας μεταπείσουν, αν δεν σας φανέρωναν ποιο είναι το συμφέρον της πόλης. Εξάλλου πως θα μπορούσαν οι άνθρωποι να κρίνουν με ορθό τρόπο τα γεγονότα ή να πάρουν ορθές αποφάσεις για το μέλλον, αν δεν εξέταζαν τα επιχειρήματα αυτών που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες και δεν άκουγαν οι ίδιοι εξίσου προσεκτικά και τις δύο παρατάξεις;"

Ισοκράτης, Περί Ειρήνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου