Translate

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πολυτελής καθρέφτης χειρός του 14ου αιώνα πχ


Πολυτελής καθρέφτης χειρός, που αποτελείται από χάλκινο δίσκο και λαβή από ελεφαντόδοντο. Ο οξειδωμένος, σήμερα, δίσκος ήταν στην αρχαιότητα καλογυαλισμένος και λειτουργούσε ως η ανακλαστική επιφάνεια του καθρέφτη. Η λαβή αποτελείται από ένα στέλεχος, που μιμείται τον κορμό φοινικόδεντρου με φοινικόφυλλα και από μια τετράπλευρη απόληξη. Σε μια σχισμή της τελευταίας στερεώνεται ο χάλκινος δίσκος και ασφαλίζεται στη θέση του με δύο καρφάκια, στολισμένα...
με γαλάζιο γυαλί και χρυσές κοκκίδες. Η επιφάνεια της τετράπλευρης απόληξης διακοσμείται με την ίδια ανάγλυφη παράσταση και στις δύο πλευρές: δύο γυναίκες με κοντά σγουρά μαλλιά, σκουλαρίκια και πλούσια μινωική ενδυμασία γονατίζουν η μία απέναντι από την άλλη, κουβαλώντας στον ώμο τους αραχνοΰφαντους σάκους γεμάτους με λουλούδια, πιθανόν άγρια ρόδα.

Η παράσταση αυτή ίσως απηχεί θρησκευτική εορτή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες μάζευαν άγρια ρόδα, τα οποία προσφέρονταν στους θεούς είτε στη φυσική τους μορφή, είτε ως αρωματικό λάδι. Η παραγωγή λαδιού αρωματισμένου με ρόδα αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής. Είναι βέβαιο ότι τα διάφορα αρωματικά λάδια και αλοιφές κατείχαν σπουδαία θέση στον καθημερινό και τελετουργικό καλλωπισμό γυναικών και ανδρών της Εποχής του Χαλκού. Οι καθρέφτες, εκτός από σκεύος καλλωπισμού, φαίνεται ότι συνδέονταν και με τις θρησκευτικές τελετουργίες, αλλά και με τον κόσμο των νεκρών, καθώς συχνά βρίσκονται σε τάφους. Η ανάγκη για καλλωπισμό και η φροντίδα της εμφάνισης των Μυκηναίων γυναικών αντικατοπτρίζεται στις τοιχογραφίες με κορυφαίο παράδειγμα την Μυκηναία, που απεικονίζει μια θεότητα. Η όμορφη γυναίκα με τα βαμμένα σε ζωηρό κόκκινο χρώμα χείλη και αυτιά, τα τονισμένα με μαύρο χρώμα μάτια και φρύδια, το περίπλοκο χτένισμα και τα πλούσια κοσμήματα, πρέπει να πλησιάζει στην εικόνα, που θα έβλεπαν στον αστραφτερό χάλκινο καθρέφτη τους οι μυκηναίες αρχόντισσες.

Βρέθηκε στις Μυκήνες, δρόμος του θολωτού τάφου της Κλυταιμνήστρας. Οι διαστάσεις του είναι οι εξής: διάμετρος χάλκινου δίσκου: 18,7 εκ., ύψος της λαβής: 16,5 εκ.. Χρονικά τοποθετείται στον 14ο αιώνα πχ. Το έυρημα εκτείθεται στην Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικου Μουσείου Αθηνών.

Κατερίνα Κωστάντη.
Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου