Translate

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Σαρκοφάγος με τον Έρωτα στην Νίκαια (Προύσα Τουρκίας)


Ο θεός έρωτας ανάμεσα σε λουλούδια λωτού και αναπαραστάσεις με κεφαλές λιονταριών στολίζουν το κάλυμμα μιας ακόμη σαρκοφάγου, της τρίτης κατά σειρά, που βρέθηκε σε ελαιώνα στην πόλη Ιζνίκ (Νίκαια) της επαρχίας της Προύσας στην Τουρκία, μόλις 90 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη και...
χρονολογείται στην Υστερη Αρχαιότητα (3ος αιώνας μχ).

Το 2015 είχε βρεθεί μια παρόμοια σαρκοφάγος που φέρεται να ανήκει σε βασίλισσα και τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλη μία και οι Τούρκοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στον ελαιώνα υπήρχε μια μεγάλη, αρχαία νεκρόπολη, με περίτεχνους ταφικούς θαλάμους, στους οποίους έχουν βρεθεί παραστάσεις μυθολογικών προσώπων, όπως της Μέδουσας, του Ηρακλή, αλλά και του Ερωτα.

Ο ελαιώνας, που βρίσκεται στην περιοχή Χισαρντερέ, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Ιζνίκ, ανήκε σε μία γυναίκα, τη Χατισέ Σουρέν, ωστόσο έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού της γειτονικής χώρας και εκεί γίνεται εκτεταμένη ανασκαφή από αρχαιολόγους της Αγκυρας.

Η σαρκοφάγος που βρέθηκε αυτές τις μέρες ζυγίζει πάνω από 7 τόνους και το κάλυμμά της είναι περίτεχνα σκαλισμένο, όπως συνηθιζόταν στις σαρκοφάγους της Υστερης Αρχαιότητας.

Η ευρύτερη περιοχή, γύρω από τον ελαιώνα, έχει δεχτεί αλλεπάλληλες? επιθέσεις από χρυσοθήρες και αρκετοί τάφοι έχουν καταστραφεί από επίδοξους κυνηγούς χρυσού, ενώ εδώ και καιρό και μέχρι να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή η αστυνομία έχει αναλάβει την 24ωρη φύλαξη του χώρου.

Η πρώτη σαρκοφάγος που ζύγιζε πάνω από 7 τόνους βρέθηκε το 2015, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η τοπική αστυνομία αναζητώντας ένα κλεμμένο φορτηγό, εντόπισε μία δεύτερη που είχε σχεδόν αποκαλυφθεί από το χώμα.

Η περιοχή που ανασκάπτεται η αρχαία νεκρόπολη είναι ιστορικά η αρχαία Βιθυνία, ρωμαϊκή επαρχία στη συνέχεια με διοικητικό κέντρο τη Νικομήδεια, όπου βρισκόταν και η έδρα του ανατολικού κράτους μέχρι το 300, οπότε και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου