Translate

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Έλληνες κινήθηκαν φιλοσοφικά πέρα από τη νίκη

  "Η ηρεμία του Θεού περνά στον Άνθρωπο. Δεν είναι αρνητική ηρεμία, απουσία πόνου. Είναι θετική παρουσία αρμονίας και αυτοελέγχου. Δεν φοβίζει ο ουρανός και η γη, δεν φοβίζει ο θάνατος και η ζωή, είναι ελεύθερος ο Θεός από τον πόνο της Ελευθερίας.
Η κίνηση του βλέμματος περνά στην περιστροφή του δισκοβόλου. Ο δίσκος είναι η σκέψη η οποία κινείται με τάξη και σειρά προκειμένου να υπάγει όσο πιο μακριά γίνεται. Ο αθλητής είναι ήρεμος διότι κινείται μέσα στο ον, δεν υπάρχει αντίπαλος, δεν υπάρχει νίκη.
Οι Έλληνες κινήθηκαν φιλοσοφικά πέρα από τη νίκη. Ο μόνος επιδιώκει την τέλεια κίνηση επιστροφής στο Όν. Ο αθλητής είναι ήρεμος διότι γεμίζει από δυνάμεις αυτής της επιστροφής υπό το βλέμμα του Θεού. Μέσα στο νου του έχουν πλήρως ισορροπήσει όσα ο Φοίβος ως φως ελέγχει. Ο κύκλος έχει ενωθεί στο νου τους, το τέλος είναι η αρχή, θυμήθηκαν. Ο δίσκος της ψυχής τους θα φθάσει στον ιερό χώρο του Είναι. Αυτό τους δίδει και την ζωγραφισμένη εις τα πρόσωπά των ηρεμία και ησυχία. Πόσο διαφορετικοί είναι σήμερα οι αθλητές που κλείνουν το μάτι στους προπονητές διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα κάνουν την δείνα κομπίνα. Ούτως ή άλλως ή λέξη ατλητής(εκ του τλάω (το α εμφατικό) είναι αυτός που τλάει(αντέχει) τα πάντα(το τ έγινε θ).
Ο δισκοβόλος είναι προτύπωση θεού, όχι αθλητής. Δεν αγωνίζεται, αλλά κινείται αρμονικά προς την ιερά πτήση του δίσκου της ψυχής του".

Βασίλειος Μακρυπούλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου